fredag 27 juli 2012

Galna idéer blir verklighet


Till vardags jobbar byborna precis som många andra med transport, fabrik, bygg och vindkraftverk. Men när fritiden kommer har dem många idéer utöver det vanliga. Anton Lidman från Arnemark som är en i det kreativa gänget vill leva varje dag som om den vore den sista. Inget skall sparas och alla idéer skall levas ut.

Christoffer Lidman, bror till Anton, har länge haft en dröm; Att skapa en levande gunga under Sikforsbron. Hoppa från bron har grabbarna gjort fler än en gång, och sökte nu en annan typ av spänning. Gungan blev också verklighet under midsommarafton efter mycket om och men. Några direkta garantier hade dem inte, utan alla i gänget litade fullt ut på Christoffer som är duktig på det tekniska. Han som till vardags jobbar med vindkraftverk visste då även vilka instrument dem skulle använda sig av för att allt skulle fungera.

Men bröderna Lidman är inte ensamma, ihop med Joakim Lundstedt, Niklas Jonsson, Petrus Johansson-Larsson och William Nordqvist, bildar dem ett galet och kreativ gäng som inte lämnar något åt slumpen.

William var den mest våghalsiga av alla när gungan skulle invigas, han hoppade nämligen först. Nordqvist menade;  ”Jag har ju ingen flickvän och inget hus, skulle det hända något skulle min mamma förlåta mig eftersom hon är präst”.

Hoppningen slutade också på bästa sätt och Wille som han till vardags kallas hoppade senare en gång till under dagen. Den fina gungan fungerade så bra att till och med främlingar stannade och tittade, där till och med en av dem vågade på att hoppa.
(Gungan fungerade allt som så; Du hoppade ner från den ena sidan av bron och svingas upp på den andra. En enorm gunga)

Nu har grabbarna genomfört ett annat annorlunda projekt. Dem deltog nämligen i det årliga flåttracet-båtracet mellan Stridholm och Böle unde torsdagen. Ett race där ett flertal ungdomar varje år samlas och glider mellan de två byarna i Piteälven. Något riktigt race är det egentligen inte, utan mer en annorlunda form att umgås i gummibåtar och värma upp inför helgens festival Piteå dansar och ler.  Denna gång ville grabbarna slå på stort och inte vara en i mängden, utan de hade renoverat och fixat till en Volvo 240 som flöt fint i Älven. Färg, musik och glada människor smyckade det annorlunda ekipaget.

Bilen drog till sig en hel del blickar. Och visst stack den ut bland gummibåtarna. Nästa år planerar dom något ännu värre. Vi får återkomma då och se vad dem har för sig.
Något artist-eller gruppnamn har gänget inte. Men deras hemmagjorda filmer brukar döpas under ”Rabbit island production.”

 Ett vanligt provhopp först
 Killarna går igenom det tekniska med William som ska hoppa först
 Visst pirrar det i magen att hoppa flera meter ner i en jättegunga. 
 Här svingas han upp på andra sidan av bron. 
 Grabbarna glada att allt gick bra. William hissas upp på bron igen med vajer. 
 Christoffer glad över att hans ide fungerar
 Ser ni Petrus?, här svingas han under bron
 Petrus åter igen under bron
 När spänningen släpper vågar man spexa lite också 
 Båtar fulla älven. I år smyckade strax över 100 båtar älven, och flera hundra personer deltog.
 242 på väg mot starten av båtracet
 William fick för dagen åka ett annat ekipage än 242
 Innan båten testast
 Joakim tror på deras ide
 Nöjd Niklas Jonsson och Anton Lidman
 Detta är precis vad grabbarna ska göra. Köra med bilen över kajkanten.
Och den flöt!