torsdag 19 juli 2012

"Bästa showen någonsin"

Lasse Holm sjunger på sista versen som frontfigur för Diggiloo.
Tioårsjubiléet firade lasse Holm och Diggiloo-gänget med en show utöver det vanliga. "Bättre än tidgare år" betygsätter recensenten Robin Nilsson.

För 10 år sedan startade en av 2000-talets största sommarunderhållningar, Diggiloo, att turnera runt om i Sverige för att bjuda på en show med folkkära artister. Bakom ratten finner man Lasse Holm, en av branschens största och hetaste namn, som har mer än 30 års erfarenhet som artist och låtskrivare. Nu drygt 800 000 Diggiloo-gäster senare tackar Lasse för sig och lämnar över scenen till framtiden, men självklart kommer han att fortstätta med Diggiloo bakom kulisserna.

Jessica Andersson, en av konsertens höjdpunkter.
 Men vad är Diggiloo utan ett uppträdande i Storforsens vackra natur? Drygt 5000 människor vallfärdade från alla håll och kanter till Storforsen för att se på jubileumsshowen som tog plats bland klippor och forsande vatten.

- Oj vad härligt att vara i Storforsen igen. Vi har saknat Storforsen hela sommaren, berättar Lasse Holm.
"Mojje" - barnens favorit, förstås!


Men innan showen startade gjorde Mojje entré med guran i näven och värmde upp publiken med låtarna ”Publiken upp med händerna få se om ni har armsvett”, ”Jag har en popcornfrisyr” och hitlåten ”Bananerna”.

Fullspäckad show
Men klockan 19:00 var det dags för kvällens stora show att sätta igång. Årets ensemble bestod bland annat utav Magnus Johansson, Lotta Bromé, Jessica Andersson, Thomas Petersson, The Moniker, Charlotte Perrelli, Mojje, Markoolio, Fridha Lundell och Magnus Carlsson.

- I have a feeling that tonight's gonna be a good night, berättar Lasse innan gänget framförde låten med just samma namn.
Markoolio har inte lämnat fotbolls-scenen,


Sen var det dags för Lotta Bromés ”radioprogram” Diggiloo-extra att sändas. Lotta intervjuade Storfiskarn Kaj om fisket i Storforsen och om flugorna mellan Kajs ben som dök upp medan han lärde Lotta hur man fiskade. Sen stormade Diggitjejerna in på scenen för att framföra en cover på Galenskaparna & After Shaves låt ”Bara sport”, för att sedan släppa in resten av Diggilandslaget som sparkade ut fotbollar till publiken.

Parodi på Loreen av Tomas Pettersson.
The Moniker in action i Storforsens naturreservat.
Storforsen gästades även av superhjältarna Stålmannen, Spindelmannen, Fantomen och Batman som kom för att framföra Charlotte Perrellis låt ”Hero”. Sen var det dags för hiphopparen Markoolio att rocka på med sin låt ”Rocka på” och den gamla rockklassikern ”Johnny B. Goode”.

Som tidigare år genomförde även gänget ett par låtar ur de tidigare årens Eurovision Song Contest, och självklart även 2012s vinnarlåt ”Euphoria”.

Filmmusik innan epilog

Kvällens sista tema gick i filmmusikens tecken. Gänget genomförde odödliga hitlåtar som Rockys ”Eye of the tiger”, James Bonds ”Live and let die”, Blackjacks ”Blackjack” och Dirty Dancings ”(I've Had) The Time of My Life”.


Snabba och oväntade klädbyten - minsann...
Efter att ha tagit farväl av varandra begav sig besökarna hemåt. Rösterna övergick snabbt till vindens susningar och de musikaliska tonerna förvandlades till forsens egna toner. Tystnaden hade än en gång lagt sig över naturreservatet.


Snabba klädbyten blandat med svängig musik, mycket fart och en gnutta ståuppkomik visade sig vara ett lyckat recept på Diggiloo á la Storforsen. Kritiken var god bland publiken som sa att årets show var bättre än de tidigare åren, något som artisterna höll med om till hundra procent.

RECENSION: ROBIN NILSSON   FOTO: EMELIE BERGLUND