tisdag 7 augusti 2012

Rykande het turistattraktion

En rykande kolmila lockade många intresserade till Storforsens naturreservat den gångna helgen.
- Redan på lördagen, när milan tändes, hade vi runt 300 besökare, berättar Eva Gradin, intendent på Norrbottens museum.

Rune Sjölund kan konsten att göra en kolmila.

Stämningen är god även på söndagsförmiddagen när justnu-redaktionen besöker reservatet. Kaffepannan ovanpå lägerelden sprider ljuvliga dofter och "järngänget" sitter samlade.
- Milan tjurade i början. Men sedan vi fick fart på den har det varit fullt ös, berättar Rune Sjölund som tillsammans med Dick Öhman svarar för kunskaperna och skapandet av kolmilan som beräknas ge runt tre kubikmeter träkol av bästa sort.

- Bra ved är A och O. Men sedan har vi haft perfekt väder, nästan ingen blåst, förklarar Sjölund.

"Järngänget" bakom kulturaktiviteten att bränna kolmilor: Rune Sjölund, Dick Öhman, Håkan Lund, Eva Gradin och Roger Karlsson. Håkan och Roger är två Bredselsbor som går kurs i att lära sig göra kolmilor i NBV:s regi.

Det ryker ordentligt ur milans skorsten. Och allt eftersom samlas fler och fler runt milan. Den gamla    tekniken att tillverka kol fascinerar moderna människor.

Under dagen strömmade nyfikna till...

Runt lägerelden samlas folk. Sjölund och Öhman får förklara processen för många nyfikna som dessutom gärna sitter ner en stund men en god kopp nykokt kaffe i näven.

.. för att diskutera den gamla tillverkningsprocessen av träkol och för att dricka en kopp utsökt kaffe.

- Synd bara att det här sker en enda helg på hela sommaren. Storforsen borde bli ett levande museum med guidade turer varje dag och fler aktiviteter, tycker Öhman och får medhåll av samtliga närvarande.


Att tillverka träkol genom kolmilor är en gammal metod. I en doktorsavhandling från 1740- talet, författad av Magnus E Wallner, framhåller denne, på tal om kolarekonsten, att Tubal Kain (första Mosebok 22:4), smedernas stamfader, framställde kol. Marcus Porcius Cato, som dog år 149 före Kristus gjorde följande uttalande; "Har du ej tillfälle att sälja ved, ej heller sten att bränna kalk utav, så kan du bruka veden till kolande".

Träkolen kan köpas och för grillälskande folk är detta grillkolens rolls royce, långt mycket bättre är kol som kan köpas på bensinmackar och stormarknader.

Och genom Sjölunds och Öhlunds försorg kommer kunskaperna att leva vidare. Ett sällskap från Bredsel går kurs för att lära sig tekniken.

Vill du veta mer om träkolstillverkning på gammeldags hederligt vis så klicka här...

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND